Oulun seksuaalirikoksista.

Oulun seksuaalirikoksista.

Oulun alaikäisiin henkilöihin kohdistuneet seksuaalirikokset puhuttavat meitä ihmisiä paljon tällä hetkellä. Ne ovat yksinkertaisesti väärin ja kyseisiä tapahtumia ei olisi saanut tapahtua. Nyt ensisijaisen tärkeää on, että poliisi saa tehdä tehtävänsä rauhassa, tutkia tapahtumat ja tapahtumien kulku huolella, jonka jälkeen voi syyttäjälle jättää esitutkintaraportin. Toinen ensisijaisen tärkeä tehtävä on saada seksuaalirikoksien uhreille sekä heidän läheisilleen mahdollisimman vahva tuki ammattiavun muodossa.

Yhteiskunnallisesti tällä hetkellä mietitään kipeästi, miten tämän kaltaisia rikoksia pystyttäisiin estämään ja eri puolueet sekä puolueaktiivit ovat tarjonneetkin erilaisia vaihtoehtoja. Tämän hetken fakta on, että viime vuosien aikana Suomeen on saapunut paljon turvapaikanhakijoita sekä pakolaisia. Tilanne ei jatkossakaan ole globaalisti vähenemässä, sillä sotia sekä konflikteja on edelleen ja valitettavasti tulee tulevaisuudessa olemaan. Suomen on tässä tilanteessa myös säilyttävä maana, joka ottaa vastaan hädänalaisessa asemassa olevia pakolaisia sekä turvapaikanhakijoita ja voivat elää ilman rasismia ja/tai vihaa. Fakta on myös se, että jokaisella ihmisellä on oikeus hakea turvapaikkaa, kuten kansaiväliset sopimukset edellyttävät.

Ajattelin koota ajatuksiani aiheen tiimoilta tähän seuraavaksi ja omasta näkökulmastani nyt tilanteessa tulisi menetellä.

– kotoutuminen alkaa heti turvapaikkaprosessin aikana. Näin ollen panostaminen vastaanottokeskuksessa Suomen lainsäädännön kertomiseen, ymmärryksen lisääminen Suomalaisesta kulttuurista ja tavoista on ensisijaisen tärkeää. Erityisen tärkää on kertoa jo turvapaikkaprosessin aikana, että syyllistyminen rikokseen vaikeuttaa kielteisesti saada  turvapaikka.
Kotoutuminen on liian työpaikka-ajattelu keskeinen, joka johtuu osaltaan kotouttamisen vastuuministeriön olevan Työ- ja elinkeinoministeriö. Suomi on toki kulttuuri, jossa arvostetaan ihmisiä työn kautta, joka on erityisen ongelmallinen. Työ- ja elinkeinoministeriö ei nimittäin keskity muhin kotoutumisen ympärille oleviin kysymyksiin esimerkiksi kotoutuminen työn ulkopuolella, johon kuuluvat ystävät, yhteisöt sekä oma henkilökohtainen arki. Kotouttamisen ajattelua tulisi siis suunnata entistä enemmän työkeskeisyydestä kokonaisvaltaisempaan ajatteluun.

– Jokainen tehty lapsiin kohdistuva seksuaalirikos on liikaa. Koska kuitenkaan rikoksia ei enään tekemättömäksi saa, joten asian mukaisen ammattiavun saaminen on tärkeää. Oulun rikoksien myötä testataan jälleen Suomalaisen yhteiskunnan tarjoaman psyykkisen avun arvostus. Tiedetään hyvin, että raiskauksen kokeminen altistaa psyykkisille ongelmille. Samanaikaisesti tiedostetaan myös se, että mielenterveyspalveluiden puolesta puhuminen on ollut kovalla koetuksella viime aikoina. Mielenterveyspalveluiden säilyttäminen on siis erityisen tärkeää.

– Aiemmin tänään Vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi kirjoitti blogissaan osuvasti verkkomaailmassa olevasta ilmiöstä nettisaalistuksesta eli groomauksesta, joka ei myöskään ole täysin tuore ilmiö. Groomaukseen liittyen meidän aikuisina ihmisinä tulisi olla myös valmiutta kertoa myös vaaran ilmiöistä eri sosiaalisen median kanavissa. Groomaukseen liittyen meillä tulisi olla valmiuksia aikusina puhua myös avoimesti seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä ja korostettava aina, että jokaisella meistä on oma henkilökohtainen oikeus omaan kehoomme.

Lopuksi

Toivon ihmisiltä malttia ja poliisille työrauhaa rikostutkintaan. poliitikoilta toivon yhteistyötä ja dialogia, jotta saisimme tämän ratkaisuja, jotta emme joutuisi enään kuulemaan kyseisen kaltaisia uutisia.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *