Neuloja, ruiskuja ja piikityshuoneita.

Neuloja, ruiskuja ja piikityshuoneita.

Reilut pari viikkoa sitten Yle A-Studiossa keskusteltiin  Helsingin kaupunginvaltuustossa tehtyyn aloitteeseen piikityshuoneiden perustamiseksi. Valtuustoaloitteen lähtökohtana on siis perustaa suonensisäisiä huumeita käyttäville ihmisille  turvallinen tila, jossa olisi mahdollista käyttää sekä annostella huumeita. Käyttämisen lisäksi lähtökohtana olisi tarjota puhtaita neuloja, ruiskuja sekä mahdollisuus terveydenhuollon ammattilaisen tukeen. Aloite on hyvä ja toivottavasti muissakin kunnissa lähdettäisiin tekemään saman kaltaista valtuustoaloitetta. Seuraavassa perustelen, miksi kannatan kyseistä valtuustoaloitetta ja miksi toivon kyseisen aloitteen menevän läpi.

 

Kaikkia ihmisiä ei voida saada kuiville, vaikka tarjolla olisi mitä tahansa palveluita.

Kuten Kati Juva Kertoi A-Studion keskustelussa, kaikkia päihteiden käyttäjiä ei tulla välttämättä koskaan saamaan kuiville. Syitä voi olla monia, joista mainittakoon esimerkkeinä haluttomuus, vahva riippuvuus tai sosiaalisen verkoston rakentuminen ainoastaan päihdemaailmaan.

Kun sosiaalinen verkosto rakentuu päihdemaailmaan, tarvitsee päihteidenkäyttäjä varsin suuren tahdonvoiman, että pystyy pääsemään kuiville päihteistä. Voi olla liian provosoivaa toki sanoa, mutta mahdollinen muutos johonkin suuntaan vaatii aina pohjimmiltaan omaa henkilökohtaista asennetta. Missään sosiaali -ja terveysalan kentällä ammattilaisten tuomasta avusta ei loppuviimein ole puhdasta hyötyä ellei asiakas itse sitä pohjimmiltaan sitä halua. Ammattilaisten tehtävänä on toimia mahdollistajana.
Haluttomuus apuun voi johtua esimerkiksi vallitsevan ympäristön asenteista ja mahdollisesti päihteidenkäyttäjän eteen ei ole sattunut juuri sitä oikeaa henkilöä, joka pystyisi luomaan kontaktin ja luomaan luottamuksellisen suhteen. Piikityshuone siis tarjoaisi mahdollisen oikean kontaktin saamisen päihteidenkäyttäjään ja olisi lähellä tarjoamassa turvallisuutta sekä antamassa terveysneuvontaa hyvin matalan kynnyksen toiminnalla.

 

Negativisten asenteiden haitallisuus

Yhteiskuntamme asenteet päihteidenkäyttäjiä kohtaan ovat edelleen voimakkaat sekä vahvasti negatiiviset. Päihteiden käyttäjät ovat yleisesti ottaen yhteiskuntamme heikoimmassa asemassa olevia henkilöitä, joilla on myös kaikista vähemmän luottamusta yhteiskuntamme instutioihin (Professori Juho Saaren viime vuosien aikana esille nousseet tutkimukset osoittavat).
Epäluottamus ei siis ainakaan paranna tai edistä motivaatiota päästä kuiville ja voimme jo entuudestaan olevien päihdepalveluverkoston pohjalta todeta, ettemme ole saaneet “kovista” päihteistä vapaata Suomea. Emme ole myöskään saaneet “kovista” päihteistä vapaa Suomea valistamalla ja moralisoimalla. Emme myöskään ole saaneet päihteettömyyttä korvaushoidolla tai katkaisuhoidolla. Näin ollen tarvitsemme uusia vaihtoehtoja palvelutarjontaan. Yhteiskuntamme korostaa myös monissa poliittisissa puheissa ennaltaehkäisevien palveluiden kehittämistä ja en ole henkilökohtaisesti keksinyt vielä ihmisten parissa työskenneltyjen työvuosien aikana parempaa tapaa vaikuttaa asioihin, kun luottamuksen rakentaminen.

Piikityshuoneet olisivat avain kontaktiin.

Kuten useampi ihmissuhdetyötä tekevä ihminen tietää, avain auttamisen vaikuttavuuteen on pohjimmiltaan luottamus. Luottamus voidaan rakentaa jo heti ensimmäisellä tapaamisella tai siihen menee hieman kauemmin. Tähän tarvitaan siis kontakti. THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen totesi sen ytimekkäästi, että piikityshuoneet ovat avain kontaktin saamiseen. Kontakti on ensimmäinen askel kohti luottamuksen rakentamiseen ja luottamus askel avun vastaanottamiseen. Muutokseen ei välttämättä tarvita muuta kuin se oikea ihminen sekä turvallinen ympäristö. Näin ollen piikityshuoneiden perustaminen on siis kannatettava idea.

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *