Sodan glorifioinnin “hienous”

Sodan glorifioinnin “hienous”

Kuten Toukokuussa Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutti SIPRIn raportissa ilmenee, on maailman sotilasmenot jälleen nousseet viime vuosien aikana.  Vuoden 2017 aikana käytetyt 1739 miljardia dollaria pelkästään murto-osassaan olisi ratkaisu useaan globaaliin haasteeseen kuten tyttöjen koulutukseen, rauhanneuvotteluihin ja agenda 2030 tavotteiden saavuttamiseen. Kuitenkin on harmittava tilanne, että yhteisen tahtotilan löytäminen on haastavaa ja esimerkiksi poliittisten päättäjien lausunnoissa on enemmän sotaa glorifioivaa. Tästä tuoreimpana esimerkkinä on ollut Puolustusministeri Jussi Niinistön lausunnot aseiden viennistä ulkomaille.  Erityisen huolettavana tilanteessa nähdä, että aseiden vienti turvan vientiä ja Ministeri Niinistön lausunnot vastuuttomina. Aseiden tarkoitusperä “suojan” viemiseksi on ilman näyttöä vaan näyttöä on  kuitenkin Suomalaisten asevalmistajien tuotteiden käyttö sodankäynnin tarkoitusperään , kuten Norjalaislehti kertoi artikkelissaaan Tammikuussa 2018.

Suomalainen asevienti näyttäytyy voimakkaasti kyseenalaiselta, koska huomioiden Jemenin yhteiskunnassa vallitsevan tilanteen, on asevienti eettisestä näkökulmasta tarkasteltuna kyseenalainen. Asevienti sodasta kärsiviin valtioihin ei palvele rauhanneuvotteluita eikä palvele pitkäaikaisen ratkaisun saavuttamista. Kyseenalaisuutta herättää myös Ministeri Niinistön vasta-argumentit, ettei asekaupat ole ongelmallisia. Suomen vuonna 2013 allekirjottama asekauppasopimus (ATT) edellyttää aselupien uudelleen tarkastamista, mikäli uutta tietoa ilmenee.

Aselupien uudelleen arviointi on paikallaan ja asevienti tulisi lopettaa välittömästi Arabiemiraatteihin sekä muihin sotaa käyviin valtioihin. Voimavarat tulisi suunnata keskusteluyhteyden avaamiseen ja tulitauon aikaansaamiseksi tulisi toimia kaikin mahdollisiin keinoin. Asevientimme kaipaisi talouskuria ja määrärahojen kohdistaminen kehitysyhteistyöhön olisi kestävämpää.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *