Esikuvani Kalle Könkkölä

Esikuvani Kalle Könkkölä

Kuluneella viikolla minä ja useat muut saimme kuulla vammaisaktivisti Kalle Könkkölän kuolemasta. Könkkölän asema vammaisten aseman kohentamisessa on ollut merkittävä. Erityisesti  Könkkölän korostamat vammaisen ihmisen oman toimijuuden lisäämisestä ja oikeudesta päättää omista asioistaan sai itseni ihailemaan Könkkölää.

Itselleni henkilökohtaisesti Könkkölän kuolema oli koskettava, vaikka en ikinä päässyt tutustumaan häneen. Könkkölän ajatukset ovat esimerkiksi vaikuttaneet siihen, että olen itse kiinnostunut vaikuttamistyöstä ja politiikasta ja erityisesti vihreistä. Samalla Könkkölän ihmisoikeusajattelu ja vammaisten puolesta taistelemisen on saanut aikoinaan nuoren epilepsiaa sairastavan ihmisen miettimään, kuinka merkityksellistä on puolustaa vähemmistössä olevan ihmisryhmän asemaa.  Merkitykselliseksi on saada vaikuttaa siihen, että oikeus päättää omista asioistaan on lisääntynyt ja päästä eroon professiokeskeisestä vallankäytöstä.

Könkkölän ajatukset ovat jääneet elämään omassa arjessani ja edelleen kaikessa vaikuttamistyössä itseäni ajaa eteenpäin toimiminen ihmisen/yhteisön oman päätöksenteon lisäämisestä sekä ihmisten mahdollisuus vaikuttaa heitä itseään koskevissa asioissa.  Könkkölä oli esikuvani ja harmittavasti en koskaan päässyt tutustumaan häneen tarkemmin kuin yhden tilaisuuden verran. Lämmin osanottoni Kallen läheisille sekä ystäville. Onnea matkaan Kalle uusin seikkailuihin ja vaikuttamistöihin.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *